Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Ystäviä, onnistumisia ja voimistelun iloa
13.07.2021

Ystäviä, onnistumisia ja voimistelun iloa

Special Olympics rytmisen voimistelijat harjoittelemassa salilla.

Erityistä VoiMaa -hankkeen tavoitteena on luoda kaikille avoimia ja saavutettavia harrastamismahdollisuuksia voimisteluseuroihin. Hankkeen avulla tuodaan esiin niin uusia kuin jo olemassa olevia toimintamalleja ja tarinoita siitä, miten erilaisissa voimisteluseuroissa on toimittu kaikille avoimen toiminnan mahdollistamiseksi.

Special Olympics rytminen voimistelu

Special Olympics rytminen voimistelu on laji, joka yhdistää elementtejä voimistelusta, baletista sekä välineen käsittelystä. Toiminta on suunnattu kehitysvammaisille henkilöille. Lajia voi harrastaa kaikki ikään tai sukupuoleen katsomatta – yksilönä sekä ryhmässä. Toimintaa on tarjolla Suomessa noin kymmenessä seurassa. Tavoitteena on saada Special Olympics rytmistä voimistelua jokaiseen suomalaiseen voimisteluseuraan. Löydä lähin seurasi klikkaamalla tästä ja ota selvää, tarjoavatko he Special Olympics rytmistä voimistelua seurassaan (aukeaa uuteen ikkunaan).

Vieraana Sisuhallilla 

Pääsimme seuraamaan Tampereen Sisun Special Olympics rytmisen voimistelun harjoituksia heinäkuussa. Uudet ihmiset kasvomaskien takana treenisalilla loi pientä jännitystä ilmaan. Lisäksi treeneissä kuvattiin materiaalia Special Olympics rytmisestä kuvien ja videoiden muodossa, mikä oli sekin kutkuttava kokemus urheilijoille. Pukuloisto, jännittyneet hymyt ja upeat kampaukset välittyivät vierailijoille heti. Kuitenkin näiden lisäksi, tärkeimpänä katsojalle treenien aikana välittyi aito vuorovaikutus, kannustaminen ja välittäminen niin urheilijoiden kun valmentajan välillä. 

Jokainen liikkuja osallistui treeniin yhdenvertaisena ryhmän jäsenenä valmentajan antaessa vaihtoehtoja, jos jokin liike tuntui liian haastavalta tai vaati soveltamista. Koko ryhmä oli valtavan taitava ja heistä näkyi palo voimistelua kohtaan. Vaikka joskus nauha meni solmuun viereisen kaverin kanssa, kolmas kaveri riensi auttamaan, niin saatiin treeniä jatkettua. Treeni päättyi yhteiseen venyttelyyn, jossa jokainen sai kertoa mitä tulee tekemään treenien jälkeen. Jokaisella oli suunnitelmia perheen tai ystävien kanssa. Liikunnalla on suuri vaikutus liikkujien sosiaalisiin taitoihin sekä jaksamiseen arjessa.

Voimistelu kuuluu kaikille

Kehitysvammaliiton mukaan Suomessa on arvioilta noin 50 000 ihmistä, jolla on kehitysvamma. Verneri.net -sivustolla kerrotaan noin 20–25 prosenttia Suomen väestöstä kuuluvan soveltavan tai erityisliikunnan piiriin. Soveltava liikunta tarkoittaa vammaisten tai pitkäaikaissairaiden henkilöiden toimintakyvyn mukaan sovellettua liikuntaa. Soveltavan liikunnan tarkoitus on löytää erilaisia mahdollisuuksia liikunnan toteuttamiseksi. Vuonna 2015 uudistetussa liikuntalaissa korostetaan liikunnan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa – liikkumisen ja liikunnan on oltava yhtä mahdollista kaikille läpi elämän toimintakyvyn rajoitteista huolimatta. Voimistelu soveltuu monenlaisille liikkujille osaavien seurojen ohjauksessa. Voimistelu kasvattaa hyvinvointia ja tuo sosiaalista pääomaa ihan kaikille liikkujille.

 

Kuvassa Special Olympics rytmisen voimistelijoita (Kuva: Sini Mattila).

 

Haku