Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Kisakallion yläkoululeirityksestä tukea urheilijaksi kasvamiseen
06.04.2021

Kisakallion yläkoululeirityksestä tukea urheilijaksi kasvamiseen

Yläkouluikäisten yläkoululeirillä koulunkäynti ja harjoittelu yhdistetään toimivaksi kokonaisuudeksi leiriolosuhteissa ja annetaan eväät parempaan arjen hallintaan myös leirien välisinä aikoina – tavoitteena on tarjota nuorille urheilijoille tukea kokonaisvaltaiseen urheilijaksi kasvamiseen. (lähde Olympiakomitea) 

Joukkuevoimistelussa ja rytmisessä voimistelussa Kisakallion yläkoululeirit ovat osa voimistelun valmennusjärjestelmää, tarjoten tukea päämäärätietoiseen harjoitteluun kohti voimistelun huipputasoa. Leiritys koostuu vuoden aikana neljästä, neljän vuorokauden mittaisesta leiristä. Tuki leirityksen aikana on monipuolista ja mukana valmennuksessa on lukuisia eri alojen huippuammattilaisia. Jokainen leiriviikko sisältää lajiharjoittelun lisäksi päivittäiset fysiikkaharjoitukset, ravintovalmennuksen ja psyykkisen valmennuksen. Leiritykseen kuuluu myös kahdesti vuodessa toteutettava harjoituksenaikainen sykeseuranta ja tarpeiden mukaan muita testejä (ponnistusvoima / hyppytekniikka, Voimisteluliiton liikkuvuus- ja voimatestit). Lajiharjoituksista ja lajiharjoitusten suunnittelusta vastaa yläkoululeirityksen voimistelun lajivastaava Veera Kainulainen yhteistyössä urheilijoiden omien valmentajien kanssa.

 

Rytmisessä voimistelussa kaudella 2020-2021 mukana on ollut nuorten maajoukkue, joka kokee päävalmentajansa Iida Ritokosken mukaan hyötyneensä yläkoululeirityskokonaisuudesta ja saaneensa uudenlaisia mahdollisuuksia harjoitteluun. ”Yläkoululeirityksen avulla meidän on ollut mahdollista saada lisää laadukkaita harjoituspäiviä nuorten maajoukkueurheilijoiden arkeen. Leireillä mukana olleet asiantuntijat ovat olleet suuri tuki sekä urheilijoille että valmentajille. Myös leireillä käytössä olleet Kisakallion testauspalvelut ovat olleet toimiva lisä valmennukseen. Erityisesti kauden 2021-2022 leiritykseltä odotan yhteisöllisyyttä, kun pandemia on toivottavasti jo selätetty ja pääsemme yhdessä leireilemään.”  


Rytmisen voimistelun nuorten maajoukkueen Amanda Äänismaa ja Eevi Sierilä pitivät yläkoululeiriviikoista, sillä leireillä oli mahdollista treenata paljon, mutta myös läksyille ja kokeisiin valmistautumiselle oli varattu riittävästi aikaa. Leireillä mieleistä urheilijoille oli myös psyykkinen valmennus sekä ravitsemusvalmennus. 

 

Joukkuevoimistelun puolelta mukana on ollut mm. Elixiria Sportin Elixiria Pre Jr“Parasta yläkoululeirityksessä on se, että kehitymme yhdessä joukkueena eteenpäin ja on oma rauha treenata. Olemme saaneet paljon vinkkejä seuran ulkopuolisilta ammattilaisilta ohjelmaan, liikkeiden suorittamiseen ja kokonaisvaltaiseen urheilijaelämään.” 


Joukkueen valmentaja Jutta Hilden kiittelee Kisakallion tarjoamia olosuhteita ja asiantuntijapalveluita, mitä muutoin olisi erittäin vaikea saada kotisalille. “On ollut myös hienoa huomata kuinka voimistelijat ovat kasvaneet urheilijoina vuoden aikana ja ymmärrys kokonaisvaltaisesta harjoittelusta on lisääntynyt. Voimistelu on varhaisen erikoistumisen laji, joka vaatii suuria harjoitusmääriä jo nuorena. Täten on ollut erittäin tärkeää saada työkaluja myös urheilun ja opiskelun yhdistämiseen.” 

 

Veera Kainulainen muistuttaa, että yläkoululeiritys tarjoaa myös valmentajille mahdollisuuden lisätä omaa urheiluosaamistaan ja ymmärrystä urheilijoiden kokonaisvaltaisesta valmentamisesta. Leirit järjestetään samaan aikaan muiden lajien yläkoululeirien kanssa, tämä tarjoaa mahdollisuuden verkostoitumiseen muiden lajien valmentajien kanssa. 

 

Yläkoululeirityksen asiantuntijana ja valmennuksen apuna on ollut mm. Asla Jääskeläinen, jonka oma tausta on tanssijana Suomen kansallisbaletissa ja sittemmin  opettajana kansallisoopperan balettioppilaitoksessa.  Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian psyykkinen valmentaja Kim Forsblom on vastannut leiriläisten psyykkisestä valmennuksesta ja lisäksi mukana on ollut asiantuntijoita fysioterapian ja ravintovalmennuksen saralta. Vuoden aikana oppimateriaalina käytetään lisäksi Kasva urheilijaksi –harjoituskirjaa. 


Teemme huhtikuun aikana koosteen kysymyksistä ja vastaksista koskien yläkoululeiritystä. Kysymyksiä voi lähettää  alla olevan lomakkeen kautta / soittamalla suoraan Veera Kainulainen (0505506544)


https://q.surveypal.com/Ylakoululeirityskysely_JV


 

Voimistelu liikuttaa. Myös seuraavat 125 vuotta.

 Jo yli 125 vuoden ajan voimistelu on tarjonnut erilaisia polkuja liikunnallisesta elämäntavasta huippu-urheiluun. Voimistelun 125-vuotisjuhlavuosi on jokaisen voimistelijan juhla, joka huipentuu kesäkuussa 2022 Gymnaestrada Tampere -tapahtumaan. Varmista, että sinunkin seurasi on mukana juhlavuoden huipennuksessa. Onhan seurastanne ilmoitettu jo Gymppi-yhteyshenkilö?

 Nyt on aika juhlia. Osallistu juhlavuoteen jakamalla sosiaalisessa mediassa oma voimisteluliikkeesi, temppusi tai tervehdyksesi #onnittelutemppu #voimistelu125

 Suomalaisen voimistelun 125-vuotista liittotaivalta juhlitaan yhdessä Suomen Voimisteluliiton, Finlands Svenska Gymnastikförbund FSG:n ja Suomen Työväen Urheiluliiton TUL:n kanssa.

 

 

 

Haku