Hyppää sisältöön
Home » Uutiset » Päivitetyt koronaohjeistukset huhtikuulle
31.03.2021

Päivitetyt koronaohjeistukset huhtikuulle

Kuvassa teksti koronavirustilanteen vaikutus voimistelussa

Tähän uutiseen on koottu 31.3.2021 päivitetyt ohjeistukset ja tiedot koronavirustilanteen vaikutuksesta voimisteluun. 

Lisätietoa ja ajantasaiset ohjeistukset, suositukset ja määräykset koronavirusepidemiasta Valtioneuvoston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, aluehallintovirastojen sekä kaupunkien ja kuntien sivuilta. Ohjeistus huomioi tartuntatautilain muutoksen ja valtioneuvoston periaatepäätöksen (25.2.) vaikutukset tiloihin liittyviin rajoituksiin ja harrastuksiin. Lopulliset päätökset, joita on toiminnassa noudatettava, tekee aina asiaa käsittelevä ja valmisteleva alueellinen tai paikallinen viranomainen.

 

Koronavirustilanteen vaikutukset voimisteluun

Päivitetyt tiedot 31.3.2021

Ammattiurheilu jää tilapäisen tartuntatautilain muutoksen rajoitus- ja sulkutoimenpiteiden ulkopuolelle.

Ammattiurheilulla tarkoitetaan lain perustelujen mukaan sarjalisenssisopimukseen tai Olympiakomitean urheilijasopimukseen perustuvaa urheilutoimintaa sekä A-maajoukkuetoimintaa silloin, kun sitä harjoitetaan ilman yleisön läsnäoloa. 

Eduskunnan lain hyväksymisen yhteydessä hyväksymän sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön mukaan ammattiurheilua koskeva rajaus tarkoittaa käytännössä ammattiurheilun rajaamista huippu-urheiluun kattaen palloilulajeissa kaksi ylintä kansallista sarjatasoa, aikuisten A-maajoukkuetoiminnan sekä kansallisen lajiliiton valintajärjestelmän kautta kansainvälisiin arvokilpailuihin valmistautuvat urheilijat. 

Olympiakomitean linjauksen mukaan ammattiurheilun käsitteen piiriin kuuluvat lisäksi: Olympiakomitean tukiohjelmiin kuuluvien lajien nuorten maajoukkuetoiminta ja harjoittelu aikuisten tai nuorten kansainvälisiin arvokilpailuihin (EM- tai MM-kisat tai seuraavat kesä- tai talviolympialaiset) sekä jalkapallon ja jääkiekon kolmanneksi ylimmät kansalliset sarjatasot (jalkapallossa miesten Kakkonen ja jääkiekossa miesten Suomi-sarja), joissa pelaajat ovat kirjalliseen pelaajasopimukseen perustuen ammatinharjoittajia. 

Voimistelutoiminnassa ammattiurheilun määritelmän sisälle lasketaan aikuisten sarjoissa kilpailevat Olympiakomitean tukiurheilijat, Opetus- ja kulttuuriministeriön apurahaurheilijat sekä A- maajoukkueurheilijat ja nuorten maajoukkueurheilijat. Lisäksi mukaan lasketaan muut mahdolliset aikuisten- ja nuorten sarjojen voimistelijat, jotka valmistautuvat Voimisteluliiton valintajärjestelmän kautta kansainvälisiin arvokilpailuihin (EM ja MM).

Voimisteluliitto suosittelee niille nuorten ryhmille ja voimistelijoille, jotka eivät kuulu ammattiurheilun määritelmän sisälle ja ovat vuonna 2007 tai aikaisemmin syntyneitä järjestettävän harjoittelua terveysturvallisesti turvaväleillä ulkona sekä etämahdollisuuksia hyödyntäen.  

Toiminnassa on huomioitava, että tilapäisen tartuntatautilain muutoksen nojalla aluehallintovirastot ja kunnat voivat asettaa valtioneuvoston periaatepäätöstä tiukempia alueellisia ja paikallisia rajoituksia elinkeino- ja harrastustoimintaan silloin, kun se on välttämätöntä epidemian leviämisen estämiseksi.

Tutustu Olympiakomitean toimintaohjeisiin lajien huippu-urheiluun koronavirusepidemian aikana (linkki avautuu uuteen ikkunaan). 

Suositukset voimisteluseurojen toimintaan

Suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Suositukset terveysturvalliseen toimintaan koronaepidemian kaikissa vaiheissa (perustaso, kiihtymisvaihe, leviämisvaihe):
Toimintaan ei saa osallistua, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Oireisen on hakeuduttava koronavirustestiin ja omaehtoiseen karanteeniin ohjeistuksen mukaisesti.
Yli 12-vuotiaat (vuonna 2007 syntyneet ja vanhemmat) käyttävät kasvomaskia harjoittelun ulkopuolella. Kasvomaskin käytössä huomioidaan siihen liittyvät ohjeet.
Harrastustoimintaan kokoontuvat vain tarvittavat henkilöt: osallistujat, valmentajat, toimihenkilöt ja välttämättömät huoltajat. Valmentajat, toimihenkilöt ja huoltajat käyttävät kasvomaskia harrastustoiminnan aikana.
Harrastustoimintaan osallistuvat menevät harrastustilaan, kun edelliset osallistujat ovat lopettaneet oman harrastustoimintansa ja poistuneet harrastustilasta. Oman harrastustoiminnan alkamista ei mennä odottamaan harrastustilaan.
Puku- ja pesuhuonetiloja ei käytetä tai niiden käyttö on hyvin rajattua.
Käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota. Kädet pestään huolellisesti ennen ja jälkeen harrastustoiminnan. Käsidesiä on oltava saatavilla harrastustoiminnan aikana.
 
Koronaepidemian kiihtymisvaiheen alueita (sairaanhoitopiirejä) koskevat suositukset:

Aikuisten harrastustoiminta:
Aikuisten harrastustoiminnalla tarkoitetaan yli 20-vuotiaiden toimintaa.
Lähikontaktit minimoidaan aikuisten harrastusryhmän toimintaa mukauttamalla.
Aikuisten harrastustoiminnassa ei matkusteta tapahtumiin ja kilpailuihin oman alueen (sairaanhoitopiiri) ulkopuolelle.
 
Koronaepidemian leviämisvaiheen alueita (sairaanhoitopiirejä) koskevat lisäksi seuraavat suositukset:

Aikuisten harrastustoiminta:
Aikuisten harrastustoiminnalla tarkoitetaan yli 20-vuotiaiden toimintaa.
Aikuisten harrastustoiminta ja harrastustason tapahtuma-, kilpailu- ja sarjatoiminta keskeytetään kaikissa lajeissa.
Aikuisten harrastustoiminnassa ei matkusteta tapahtumiin ja kilpailuihin oman alueen (sairaanhoitopiiri) ulkopuolelle.

Aikuisten kilpa- ja huippu-urheilu:
Aikuisten kilpa- ja huippu-urheilua on lajien maajoukkuetoiminta, SM- ja 1-divisioonatason toiminta sekä jalkapallon, salibändyn ja jääkiekon muu vastaava valtakunnallisen tason toiminta, sekä lajien kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu.
Aikuisten kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu toteutetaan omassa pienryhmässä ja joukkueessa.
Aikuisten EM- ja MM-karsintakilpailut järjestetään ilman yleisöä.

Lasten ja nuorten toiminta:
Lasten ja nuorten toiminnalla tarkoitetaan alle 20-vuotiaiden toimintaa.
Toiminta tapahtuu vakiintuneessa ryhmässä ja perustuu ennakkoilmoittautumiseen.
Toiminnassa kiinnitetään huomiota lähikontaktien vähentämiseen.
Suurissa tiloissa voi toimia useampi ryhmä kuitenkin siten, että ryhmät eivät ole keskenään kontaktissa.
Ryhmäkoon mitoittamisesta ja valvonnasta sekä muiden ohjeiden valvonnasta vastaa toiminnan järjestäjä.
Ohjaajat ja yli 12 vuotta täyttäneet (vuonna 2007 syntyneet ja vanhemmat) osallistujat käyttävät kasvomaskia, mikäli henkilölle ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Kasvomaskin käyttöä edellytetään kaikissa muissa tilanteissa paitsi urheilusuoritusten aikana.
Pukeutumis- ja peseytymistilojen käyttö rajoitetaan vain välttämättömään käyttöön.
Harrastukseen saattaja, kuten vanhempi, ei tule sisätiloihin. Alle kouluikäisten saattamisen osalta voidaan tehdä erityisjärjestelyjä.
Lasten ja nuorten kilpailuja ja otteluita ei suositella järjestettäväksi eikä lasten ja nuorten toiminnassa suositella matkustettavaksi tapahtumiin, otteluihin ja kilpailuihin oman alueen (sairaanhoitopiiri) ulkopuolelle.  
Toimintaan osallistuvien henkilöiden väliset lähikontaktit on voitava tosiasiallisesti välttää, kun toimintaan osallistuu sisätiloissa yli 10 osallistujaa ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 osallistujaa. Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. 

Voimistelun kilpailutoiminta  

Suositukset kilpailutoimintaan ja yleisötilaisuuksiin (esimerkiksi urheilukilpailut). 

Eri aluehallintovirastojen alueilla on voimassa erilaisia kokoontumisrajoituksia. Rajoituspäätökset löytyvät aluehallintoviraston sivuilta.

Voimisteluliiton linjaukset kevään kilpailujen ja leirien osalta
Voimisteluliitto on käsitellyt liiton linjauksia koronatilanteen vaikutuksista kilpailu- ja leiritoiminnan osalta. Linjaukset ovat voimassa liiton kaikkien lajien kilpailu- ja leiritoiminnassa.

Seuraamme koronatilannetta ja päivitämme ohjeita niiden mukaan. Koska tilanteet eri sairaanhoitopiireissä on hyvin erilaiset, pyydämme seuroja seuramaan tarkasti aluehallintovirastojen (AVI) ohjeita ja rajoituksia ja toimimaan niiden mukaan kilpailujen järjestämisen tai osallistumisen osalta.

Kevään kilpailuja järjestäviin seuroihin ollaan yhteydessä lajipäälliköiden ja lajivastaavien toimesta. Tavoitteena on järjestää joko virtuaalikilpailuja, ”hybridimalleja” tai siirtää kilpailuja myöhemmin toteutettavaksi. Virtuaalikilpailujen osalta peritään normaalit osallistumis- ja järjestämismaksut. Osaan kilpailuista haetaan Kisanetin kautta uusia järjestäjiä. Seuraa lajisi osalta tilannetta Kisanetistä. 

Voimisteluliitto yhdessä muiden isojen lajiliittojen kanssa neuvottelee parhaillaan kilpailu- ja sarjatoiminnan asteittaisesta käynnistämisestä alkaen lasten alle 12-vuotiaiden kilpailutoiminnasta siirtyen myöhemmin nuorten ja aikuisten kilpailutoimintaan. Tavoitteena on päästä järjestämään livekilpailuita koronatilanteesta riippuen joko huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa. Voimisteluliitto pitää kilpailukalenteria ajan tasalla Kisanetissä. Kisanetiin päivittyy kaikkien lajien kilpailujen tiedot.

Kilpailujen peruutusmaksut
Ilmoittautumisen voi perua ilman maksua ilmoittautumisajan puitteissa. Myöhemmistä peruutuksista vaaditaan lääkärintodistus. Tällöin voidaan periä myös majoitus-, ruokailutilauksista tms. aiheutuneiden kulujen lisäksi 15 € peruutusmaksu / lasku. Jos urheilija jättää osallistumatta kilpailuun perumatta ilmoittautumistaan tai ilman lääkärintodistusta, voidaan periä koko ilmoittautumismaksu.

Tartuntatauteja koskevan yleisohjeen mukaan sairaana ei osallistuta kilpailuihin. Mikäli ilmenee vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita, tulee hakeutua testiin. Koronatesti esim. kuvakaappaus Oma kanta palvelusta ilman testitulosta toimii myös perumisen perusteena, mutta tällöin voidaan periä myös majoitus-, ruokailutilauksista tms. aiheutuneiden kulujen lisäksi 15€ peruutusmaksu samoin kuin lääkärintodistuksella peruttaessa toimitaan.

Kilpailun peruuntuessa kokonaan järjestäjä hyvittää osallistumismaksujen laskut, mutta on voi periä toimistokuluja 15€/hyvityslasku.
 
Karsinta-, valinta- ja katsastuskilpailut
Mikäli kevään aikana tehdään kilpailuissa valintoja esim. kansainvälisiin arvokilpailuihin, järjestetään kaikille ko. kilpailuihin osallistuville kilpailu/näyttö riippumatta siitä, mihin sairaanhoitopiiriin urheilija tai joukkue kuuluu.  

Voimisteluliiton linjaukset kevään leirien osalta
Maajoukkueleirityksestä tiedotetaan kyseisille voimisteljoille ja seuroille. Kevään muu leiritoiminta pyritään järjestämään koronatilanne huomioiden. Leireistä tiedotetaan myöhemmin osallistujille ko. leirin vastuuhenkilön kautta. Eri lajeissa on tarjolla myös etäleirimahdollisuuksia. Lisätietoja lajin leireistä ko. lajin nettisivuilta ja lajipäälliköltä / -vastaavalta. 

 

Voimistelijoiden lähettäminen kansainvälisiin kilpailuihin.

Voimisteluliiton hallituksen linjaus 30.3.2021. Linjausta päivitetään koronatilanteen mukaan Voimisteluliiton hallituksen erillispäätöksellä. 

Voimisteluliitto ei tule lähettämään lapsia ulkomaille kilpailuihin toistaiseksi. Liitto suosittelee vahvasti, ettei seurat lähetä lapsia ulkomaille leiritykseen tai kilpailuihin. 

Voimisteluliitto ei suosittele ulkomailla kilpailua nuorille eikä aikuisillekaan toistaiseksi. Linjausta päivitetään, kun koronatilanne sen sallii.

Poikkeuksena ovat aikuisten sarjojen arvokilpailut (EM ja MM) sekä Tokion Olympialaisten karsintoihin valmistavat ja liittyvät aikuisten sarjojen kilpailut sekä lajien aikuisten maailmancupin (World Cup, World Challenge Cup sekä Challenge Cup) osakilpailut.

Toisena poikkeuksena on nuorten sarjojen arvokilpailut (EM ja MM) toukokuussa ja kesäkuussa. Voimisteluliitto ei lähetä urheilijoita nuorten sarjojen arvokilpailuihin maaliskuussa eikä huhtikuussa. Liitto antaa mahdollisuuden karsintakilpailuissa paikkansa lunastaneille (paikka ei siirry muille joukkueille, mikäli paikan saanut ei sitä käytä) osallistua toukokuussa nuorten sarjaan arvokilpailuissa. Toukokuun joukkuevoimistelun EM-kilpailuihin osallistumisen päätös on seuran ja voimistelijoiden huoltajien vastuulla. Mikäli viranomaisten voimaantulevat päätökset estävät harjoittelun tai kilpailuihin lähtemisen, tämä lähettämisen päätös kumoutuu. 

Kesäkuun nuorten sarjojen arvokilpailuihin osallistumisen yksityiskohdat hallitus päättää huhtikuussa.
Voimisteluliitto ei lähetä voimistelijoita tai joukkueita kansainvälisiin ikäsarjakilpailuihin (WAGC,EAGC) toukokuun loppuun asti 2021. Tilanne arvioidaan huhtikuussa uudestaan kesän ikäkausikilpailuiden osalta. Virtuaalisiin kv-kilpailuihin osallistuminen on mahdollista lajeissa, joissa virtuaalikilpailuita järjestetään. 

Voimisteluliitto aloittaa matkajärjestelyt vasta siinä vaiheessa, kun kilpailun varma toteutuminen voidaan taata järjestävän tahon puolesta.

Mikäli kilpailumatkalle lähtee alaikäinen voimistelija, hänen matkastaan ja mahdollisesta sairastumisesta sekä siihen liittyvistä vastuista ja velvollisuuksista kilpailumatkalla on vastuussa urheilijan huoltajat. Voimisteluliitto edellyttää huoltajilta kirjallisen sopimuksen vastuun kantamisesta ja kilpailumatkalle lähettämisestä.

Voimisteluliitto ei lähetä kilpailuihin erikseen hodia eli joukkueenjohtajia. Tuomari lähetetään, mikäli joku on suostuvainen koronatilanne huomioiden lähtemään. Mikäli kilpailuihin ei lähde Suomesta tuomaria, liitto ja / tai osallistujat maksavat tuomarisakot (maksettavat osuudet sovitaan kilpailukohtaisesti huomioiden kilpailun taso ja tuomarisakon suuruus).

Voimisteluliitto ei sitoudu maksamaan koronasta aiheutuvia lisäkuluja (testaus, todistukset, matkustuksen ja majoituksen lisähinnat, ruokailujärjestelmien lisäkulut jne.). Urheilijoiden, valmentajien, tuomareiden sekä asiantuntijoiden ja muiden delegaation jäsenten osalta Voimisteluliitto ei korvaa karanteeniajan ansionmenetystä. Voimistelijoiden ja kaikkien delegaation jäsenten on syytä huomioida, ettei matkavakuutus kata kaikkia koronaan liittyviä lisäkustannuksia. Mahdolliset lisäkustannukset jäävät jokaisen voimistelijan ja muiden lähtijöiden omalle vastuulle. 

Mikäli koronatilanne selkeästi muuttuu parempaan suuntaan ja ilmoittautumiset kilpailuihin ovat edelleen auki, Voimisteluliiton hallitus voi muuttaa linjaustaan erillispäätöksellä.

 

Liikunta

Suosittelemme kaikille omatoimista liikunnan harrastamista viranomaisten asettamat rajoitteet huomioiden.

Liikunnan ja urheilun yhteiset koronaohjeet (linkki avautuu uuteen ikkunaan) 

Voimisteluliiton koronaohjeistukset on koostettu tälle sivulle. 

 

Haku