Kuva: Volker Minkus / FIG

Kilpailu

Rytmisessä voimistelussa kilpaillaan kansallisella tasolla luokkakilpailuissa, ikäkausikilpailuissa sekä välinekilpailuissa. Luokkakilpailuissa noustaan luokasta toiseen kilpailutulosten perusteella. Ikäkausikilpailuissa ja välinekilpailuissa kilpaillaan ikäsarjoittain.

Kansainvälisissä kilpailuissa kisaavat naisten ja nuorten ikäsarjat yksilöinä ja joukkueina, Pohjoismaissa lisäksi duoina tai trioina.

SM-kilpailut järjestetään vuosittain. Keväällä järjestetään yksilökilpailu ja syksyllä joukkuekilpailu sekä duo/trio - kilpailu (syksystä 2020 alkaen). Niinä vuosina, jolloin nuorten joukkuieden EM-kilpailu käydään keväällä, järjestetään nuorten yksilöiden SM-kilpailu syksyllä eli aina parittomina vuosina. Kevään SM-kilpailu toimii katsastuskilpailuna arvokilpailuille, mikäli se on aikataulullisesti mahdollista. SM-kilpailuissa on sekä nuorten että naisten sarjat niin joukkueille ja duoille/trioille kuin yksilövoimistelijoillekin. Mestaruudet ratkotaan sekä neliottelussa että kullakin välineellä erikseen.

Lajin joukkuepainotteisen järjestelmän mukaisesti  kilpailukalenteri muodostuu niin, että syksy on joukkuepainotteinen (joukkueet ja duo/triot).

 

Kansainväliset kilpailut

Olympialaisiin rytmisessä voimistelussa pääsee 26 yksilövoimistelijaa ja 14 joukkuetta. Olympiakarsintajärjestelmä vaihtuu olympiadeittain ja löytyy Kansainvälisen Voimisteluliiton FIG:n nettisivuilta. 

Maailmanmestaruuskilpailut järjestetään kolme kertaa olympiadissa eli vain olympiavuonna ei järjestetä MM-kilpailuja.

Euroopan mestaruuskilpailut järjestetään joka vuosi niin, että kilpailuvuorossa ovat joko nuorten yksilöt ja naisten joukkue tai naisten yksilöt ja nuorten joukkue. Vuodesta 2017 alkaen EM – kilpailu on ollut myös Team kilpailu. Parittomina vuosina nuorten joukkueen ja naisten yksilöiden tuloksesta muodostuu team tulos, parillisina vuosina nuorten yksilöiden ja naisten joukkueen tuloksesta.

World Cup ja World Challenge cup kilpailut ovat Kansainvälisen Voimisteluliiton FIG:n alaisia kilpailuja. Grand Prix - kilpailut puolestaan ovat Euroopan Voimisteluliiton eli EG:n alaisia kilpailuja. Kilpailujen jaossa noudatetaan voimassa olevia Arvokilpailuvalintakriteereitä. Lisäksi kansainväliseen kilpailujärjestelmään kuuluu  seurojen ja maiden järjestämiä kansainvälisiä kilpailuja.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään joka toinen vuosi seuraavilla kilpailusarjoilla: naisten ja nuorten yksilöt, naisten ja nuorten joukkueet, naisten ja nuorten duo/trio-sarja. Naisten ja nuorten yhteinen duo/trio -sarja. Pohjoismaiden mestaruuskilpailujen paikoista järjestetään erillinen karsintakilpailu, jonka tulosten perusteella edustuspaikat jaetaan.