Hyppää sisältöön
Home » Ajankohtaista » Voimistelu 125 vuotta

Voimistelu 125 vuotta

Iloa, elämyksiä ja muutama kuperkeikka!

Suomen liikuttavinta juhlavuotta vietetään koko vuoden 2021 ajan! 

Suomalaiset voimisteluseurat järjestäytyivät 125 vuotta sitten ja perustivat liiton. Tänä päivänä monipuolisen lajin parissa viihtyy 130 000 liikkujaa. Sadoista voimisteluseuroista ympäri maan löytyy kaiken ikäisille oma tapa liikkua. Voimistelu on aina tarjonnut erilaisia polkuja liikunnallisesta elämäntavasta huippu-urheiluun. Voimistelu yhdistää, siinä suosion salaisuus. Liike ei ole iästä, kielestä tai kulttuurista kiinni – jokaiselle löytyy sopiva tapa pitää yllä kuntoa, vetreyttä ja liikkuvuutta. Ja pitää hauskaa!

Suomalaisen voimistelun liittotaival käynnistyi 125 vuotta sitten, tarkalleen 26.2. Juhlavuoden kohokohtana 20.11. järjestetään Helsinkiin juhlavuoden näytös ja voimistelun avoimet kokeilupisteet, jotka kokoavat voimistelun ystäviä yhteen. 

Vallitsevassa maailmantilanteessa kutsumme seurat ja voimistelijat juhlimaan ensisijaisesti pienemmissä joukoissa ja paikallisesti oman joukkueen tai seuran kesken voimistelun juhlavuotta. 125-juhlavuoden juhlinta huipentuu Tampereella 9.–12.6.2022 Gymnaestradaan, joka on liikkeen ja voimistelun supertapahtuma täynnä iloa, ihmisiä ja hyvää fiilistä. Lue lisää Gymnaestradasta.

Voimistelu liikuttaa. Myös seuraavat 125 vuotta. 

Voimistelun historiaa – Edelläkävijyyttä jo 125 vuotta 

125 vuotta sitten 37-vuotias Elin Kallio perusti tämän maan ensimmäisen urheilun keskusjärjestön, kaksikielisen valtakunnallisen Finska Kvinnors Gymnastikförbund – Suomen Naisten Voimisteluliiton. Tänä päivänä monipuolisen lajin parissa viihtyy Suomen Voimisteluliiton jäsenseuroissa 130 000 liikkujaa. Voimistelu koskettaa puolta miljoonaa suomalaista ja on suurimpia tyttöjen ja naisten liikuttajia maassamme.

Suomalaisen voimistelun alkuvuosina laji on vahvasti ollut ajamassa naisasiaa ja tasa-arvoa vallitsevassa yhteiskunnassa. Voimistelu on lisännyt suomalaisten hyvinvointia ja rakentanut tasa-arvoa ja terveyttä edistävää liikunnallista yhteiskuntaamme vuosien saatossa rohkeiden perustajajäsentensä viitoittamalla tiellä. Voimistelussa on tehty vahvasti kautta aikojen myös liikuntakasvatustyötä. Tämä työ näkyy edelleen siinä, että voimistelu kouluttaa vuosittain tuhansia luottamushenkilöitä ja toimijoita urheilun hallintotehtäviin ja tarjoaa johtamiskokemusta. 

Voimistelun 125-vuotista liittotaivalta juhlitaan vuoden 2021 ajan yhdessä Suomen Voimisteluliiton, Finlands Svenska Gymnastikförbund FSG:n ja Suomen Työväen Urheiluliiton TUL:n kanssa.

Millainen on sinun onnittelutemppusi?

Haastamme harrastajat, kilpailijat, taustajoukot sekä kaikki voimistelusta kiinnostuneet onnittelemaan 125–vuotiasta suomalaista voimistelua. Näytä meille omat muuvisi, tanssikoreografia tai mieleenpainuvin muisto jumppatunnilta. Kuvaa oma voimistelutervehdys ja jaa se someen tunnisteella #onnittelutemppu. Laitetaan yhdessä some täyteen liikettä!

#onnittelutemppu somessa

Seuraa juhlavuotta Instagramissa #voimistelu125

Haku